Inspiratiebijeenkomst vo 26 oktober

Donderdag 26 oktober 2023, van 14:00 tot 17:00 | LocHal in Tilburg

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Samen gaan we voor leeskracht. Maar hoe geven we hier handen en voeten aan? Op donderdag 26 oktober organiseren we in de LocHal in Tilburg een bijeenkomst voor alle docenten vo en leesmediaconsulenten vo uit Brabant om je handvatten te geven om aan de slag te gaan met leeskracht.

Programma

Luister naar de inspirerende keynote van Kluun en neem deel aan twee workshops die je praktische tools geven om er de volgende dag al mee aan de slag te gaan. Bij de borrel kun je gezellig even napraten en je netwerk uitbreiden.

14.00 uur - Inloop

14.15 uur - Welkom en keynote van Kluun (Raymond van de Klundert) over het herstellen van leesplezier

Nederland is het slechtste jongetje van de klas als het gaat om leesplezier, het nut dat we eraan toekennen en het aantal dyslexie-verklaringen. Sinds Kluun zijn middelbare schooltijd (eind jaren 70) zijn we al obsessief gericht op technisch lezen en het lezen van literatuur waarvan de ouderen vinden dat de jeugd die moet lezen. Deze twee oorzaken hebben geleid tot een beeld van lezen als een verplichting. Kluun deelt zijn visie over hoe we het tij kunnen keren en leesplezier kunnen herstellen. 

15.00 uur - Workshops

Je kunt op de dag zelf twee workshops kiezen. 

Leesvuur aanwakkeren - Tanja de Jonge

Tanja de Jonge is schrijfster van kinder- en jeugdboeken maar is ook maker van educatieve boeken zoals het ‘Werkvormenboek Leesbevordering’. Tanja is erop gebrand om het leesvuur bij kinderen aan te wakkeren en geeft daar in haar workshop voor docenten alvast een voorproefje van.

Young Adult - Linda Ackermans

Leerlingen die leesvaardig zijn en leesplezier ervaren, hebben daar voor al hun schoolvakken profijt van. In deze workshop staat daarom een vakoverstijgende leesaanpak centraal. Linda Ackermans, enthousiaste docent en literatuurwetenschapper (o.a. aan de Radboud Universiteit Nijmegen), neemt je mee in de mogelijkheden om Young Adult-literatuur vakoverstijgend in te zetten. Welke YA-titels zijn geschikt? Hoe pak je vakoverstijgend lezen in het voortgezet onderwijs concreet aan? En wat levert het op? Deze workshop is niet alleen interessant voor docenten Nederlands of Moderne Vreemde Talen, maar zeker ook voor docenten van zaakvakken!

Rijke teksten - Moon de Jong

Moon de Jong is werkzaam als lees- en mediaconsulent bij de Bibliotheek Midden-Brabant en deelt in haar workshop de essentie van rijke teksten. Wat zijn de eisen aan rijke teksten, hoe en waar kun je deze vinden en hoe zet je ze dan in in je lespraktijk? Naast de basis van rijke teksten, ga je ook zelf op zoek naar een boek waar je mee aan de slag kunt in de les.  

Literaire gesprekken in de klas - Gertrud Cornelissen

Gertrud Cornelissen was leraar Nederlands op de Nieuwste Pabo in Sittard  en is gepromoveerd op een onderzoek naar de ontwikkeling van literaire competentie in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. De deelnemers aan deze workshop krijgen informatie over de opzet en uitwerking van literaire gesprekken. Je ervaart de toepassingsmogelijkheden voor leerlingen in het voortgezet onderwijs aan de hand van een literair gesprek over een geschikte tekst. 

Samenwerking bibliotheek en vo school - Anneriek de Vries en Pieter Gerrits

Anneriek de Vries, lees- en mediaconsulent bij de Bibliotheek Eindhoven, en Pieter Gerrits, projectleider basisvaardigheden bij Parmant scholen, gaan dieper in op de mogelijkheden en de meerwaarde van een samenwerking tussen een vo school en de bibliotheek.  

Boekproeverij Burgerschapsonderwijs - Mark van der Linden

Mark van der Linden is werkzaam als lees- en mediaconsulent bij de Bibliotheek Eindhoven. In deze interactieve boekproeverij komen verschillende boeken aan bod met een link naar Burgerschapsonderwijs met aandacht voor diversiteit en inclusie. Je krijgt korte samenvattingen, weetjes over de schrijvers en concrete tips om boeken te vinden die bij jongeren passen.   

Hebban in de klas - Emma Kustermans

Bijhouden wat je gelezen hebt, sterren geven en inspiratie opdoen voor je volgende boek: jullie kennen het allemaal van Hebban. Emma Kustermans, docente aan het Merletcollege in Cuijk, zag wel wat in een speciale versie voor middelbare scholieren. Inmiddels heeft het idee vaste vorm gekregen: ‘Hebban in de klas’ is officieel gelanceerd. In haar workshop vertelt Emma over Hebban in de klas: hoe is haar idee ontstaan tot een officieel platform en hoe werkt het? Hoe kun jij als docent Hebban in de klas inzetten?

17.00 uur - Afronding en borrel


Wie kunnen deze inspiratiebijeenkomst niet missen? 

Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor docenten en leesmediaconsulenten voortgezet onderwijs uit Brabant. 

Locatie en bereikbaarheid

LocHal Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg. Klik hier voor de bereikbaarheid

Interesse?

Meld je vóór 20 oktober aan via onderstaande link.

Voor vragen of aanvullende informatie kun je mailen naar info@leesoffensiefbrabant.nl. We kijken ernaar uit om tijdens deze bijeenkomst samen met jou aan de slag te gaan met onze ambitie: alle Brabantse jongeren geletterd de wereld in. Tot donderdag 26 oktober in de LocHal in Tilburg!

Meld je hier aan!