Voortgezet onderwijs

Leesplezier is overdraagbaar!

Daarom heb jij als docent zo’n belangrijke rol in het motiveren van het lezen van jongeren. Als je zelf vanuit enthousiasme aandacht besteedt aan boeken en aan lezen, geef je positieve aandacht aan lezen en draag je leesplezier over. Dat is niet alleen goed nieuws voor leraren Nederlands, maar voor alle docenten. Want ook bij vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en wiskunde heb je profijt van een grote woordenschat. Laat leerlingen vrij lezen tijdens momenten dat er geen les is, bijvoorbeeld na een proefwerk of aan het einde van de lestijd. Als meer leraren dit doen, verspreidt leesplezier zich als een positieve olievlek door de hele school.

Zoek je meer handige tips om te werken aan leesplezier? Of voorbeelden van hoe andere scholen het aanpakken? Hier vind je het, en meer. Handige links naar interessante websites bijvoorbeeld. En een terugblik op de bijeenkomsten voor het voortgezet onderwijs. 

Uit de praktijk

Hier vind je verhalen uit de praktijk.

Lees de verhalen uit de praktijk

Verdiepende informatie

Hier vind je interessante informatie met betrekking tot leesbevordering in het voortgezet onderwijs.

Bekijk verdiepende informatie

Aan de slag

Hier vind je handige links en tools voor leesbevordering in het voortgezet onderwijs.

Ga aan de slag met tools

Bibliotheken zetten samen met het onderwijs in op leeskracht in de les

Basisvaardigheden worden steeds belangrijker, ook in het onderwijs. Het Leesoffensief Brabant organiseerde samen met Brabantse bibliotheken een incompanytraining voor honderd docenten van het Zwijsen College in Veghel, waarbij de focus lag op het integreren van de basisvaardigheden Taal, Digitale Geletterdheid en Burgerschap. Annelies van Uden, programmamanager bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken, en Hannah Schouten, adviseur bij Cubiss en werkgroeplid bij het Leesoffensief Brabant, vertellen...

Lees het verhaal van Gertruud

Leeskracht in de les: aan de slag met integratie van de basisvaardigheden

Het Leesoffensief Brabant biedt docenten in het voortgezet onderwijs een 12-16-uurs opleidingstraject vanuit de bibliotheeksector. Wil jij onder kundige begeleiding aan de slag met een lessenreeks waarin aandacht is voor meerdere basisvaardigheden? Na de training naar huis gaan met een bundel vol lessenreeksen en andere hulpmiddelen die jou helpen de basisvaardigheden in jouw les te integreren? Lees dan snel de flyer!

Bekijk de flyer hier

 • Terugblik bijeenkomst voortgezet onderwijs

  16 juni 2021

  Bekijk de video's

 • Terugblik inspiratiebijeenkomst voortgezet onderwijs

  6 oktober 2022

  Bekijk de terugblik

 • Terugblik Inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven

  19 april 2023

  Bekijk de terugblik

 • Terugblik inspiratiebijeenkomst vo 26 oktober

  Bibliotheek en voortgezet onderwijs gaan samen voor leeskracht

  Lees meer

 • Samen hebben we de verantwoordelijkheid voor letters voor het leven

  Strategische bijeenkomst 28 november

  Lees de terugblik

Nieuws

Meer nieuws