Nieuws

Het laatste nieuws van Leesoffensief Brabant:

Resultaat 1 - 10 (van 42)

Weergaveopties:

 • Beleidsmakers en uitvoerders in gesprek over leesbevordering: een no-brainer met breinbrekers Bekijk details

  26 juni 2024

  De Brabantse jeugd een leesvaardige toekomst geven zonder laaggeletterdheid. Dat is een vanzelfsprekend doel; een no-brainer. Maar de uitvoering kan soms een echte breinbreker zijn. Hoe versterk je de verbinding tussen beleid en uitvoering om écht het verschil te maken? En hoe vind je bondgenoten onder je ketenpartners? Daarover gingen uitvoerders en beleidsmakers in gesprek tijdens de bijeenkomst van het Leesoffensief Brabant op woensdag 19 juni in de LocHal in Tilburg.

 • Pabo-studenten als lezende leerkrachten Bekijk details

  12 juni 2024

  Pabo-studenten zijn de leesbevorderaars van de toekomst. Daarom is het belangrijk dat ze zelf plezier beleven aan lezen en dit ook weten over te brengen op hun leerlingen. Bij Fontys Den Bosch wordt hier hard aan gewerkt, met diverse initiatieven en activiteiten die het leesplezier onder studenten vergroten. Joost Maes, docent aan de opleiding leraar basisonderwijs van Fontys, deelt zijn ervaringen en inzichten over deze activiteiten en het belang van lezen in de opleiding.

 • Expositie Letters voor het leven – Impact maken in de Bibliotheek Midden-Brabant Bekijk details

  4 juni 2024

  ‘Letters voor het leven’ is een rondreizende expositie van Leesoffensief Brabant. Ontstaan vanuit het besef dat het anders moet. Het belang van lezen is met een serie aan portretten letterlijk op het lijf geschreven van Brabantse kinderen. Een nieuwe generatie die we goed willen voorbereiden op de toekomst door te investeren in leesvaardigheid en leesplezier. De expositie stond van 19 maart tot en met 11 april in de Bibliotheek in Oisterwijk.

 • “Waalwijk Taalrijk is de overkoepelende paraplu rondom taalontwikkeling” Bekijk details

  13 mei 2024

  Waalwijk Taalrijk is een krachtige samenwerking tussen de gemeente Waalwijk, de Bibliotheek Midden-Brabant en een scala aan partners. Samenwerken rondom taalontwikkeling is belangrijk. Wat zijn de voordelen van een ketensamenwerking? En hoe werken de verschillende partners samen binnen Waalwijk Taalrijk? Ank Joosen, programmacoördinator educatie bij de Bibliotheek Midden-Brabant, Dilek Odabasi-Seker, wethouder bij de gemeente Waalwijk en Michel Brouwer, beleidsadviseur onderwijs en maatschappelijke...

 • Zomerlezen - Hoe stimuleer je als bibliotheek lezen in de vakantie? Bekijk details

  10 april 2024

  Lekker in de zon, boekje erbij en lezen maar. Voor jou klinkt dat wellicht als de ideale vakantie, maar helaas zien we dat beeld steeds minder terug komen. Zeker voor kinderen kan dit gevolgen hebben op hun leesvaardigheid. Wanneer ze in een zomervakantie 6 weken niet lezen, lopen ze namelijk het risico om een leesniveau achteruit te gaan. In de volgende groep of leerjaar wordt een hoger niveau van hen verwacht, terwijl ze hier dan vaak niet klaar voor zijn. Als bibliotheek kun je hier (samen met...

 • Bibliotheken zetten samen met het onderwijs in op leeskracht in de les Bekijk details

  4 april 2024

  Basisvaardigheden worden steeds belangrijker, ook in het onderwijs. Het Leesoffensief Brabant organiseerde samen met Brabantse bibliotheken een incompanytraining voor honderd docenten van het Zwijsen College in Veghel, waarbij de focus lag op het integreren van de basisvaardigheden Taal, Digitale Geletterdheid en Burgerschap. Annelies van Uden, programmamanager bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken, en Hannah Schouten, adviseur bij Cubiss en werkgroeplid bij het Leesoffensief Brabant, vertellen...

 • De kracht van samenwerking tussen OMO en het Leesoffensief Brabant Bekijk details

  18 maart 2024

  Het is best lastig om een structurele samenwerking aan te gaan met een voortgezet onderwijsorganisatie. De Bibliotheek West-Brabant heeft sinds 2 jaar een samenwerking met een OMO koepelorganisatie. Hoe hebben zij dit aangepakt? We spraken met Gertruud Hoff, programmamaker 0-18 jaar bij de Bibliotheek West-Brabant.

 • Leesvaardigheid onder jongeren daalt zorgwekkend Bekijk details

  14 maart 2024

  Uit onderzoek blijkt dat Nederland in Europa op de één na laatste plaats staat wat leesvaardigheid betreft. Joy Homfeld, student aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek wilde weten of de bibliotheek hiervan op de hoogte is en wat de Bibliotheek West-Brabant doet om de leesvaardigheid te verbeteren. En om kinderen en jongeren te helpen het leesplezier te vergroten.

 • Samen bouwen aan leesbevordering: de rol van de Bibliotheek en het primair onderwijs Bekijk details

  7 maart 2024

  Lezen is van groot belang voor een goede taalbeheersing. Wie goed kan lezen, behaalt betere schoolresultaten en heeft daarna meer kans op het vinden van een passende plek in de maatschappij. Goed kunnen lezen leidt tot meer kennis van de wereld en dus tot het kritischer kunnen omgaan met alle informatie die er, via veel verschillende media, om ons heen te vinden is. In een wereld waarin er informatie in overvloed is, is dat een belangrijke vaardigheid die we onze kinderen moeten aanleren.

 • Locaties rondreizende expositie - maart Bekijk details

  29 februari 2024

  De expositie Letters voor het Leven reist rond. Bekijk hier waar je de expositie in de maand januari kunt bezoeken!

Paginanavigatie