Nieuws

Het laatste nieuws van Leesoffensief Brabant:

Resultaat 1 - 10 (van 33)

Weergaveopties:

 • Samenwerking OMO en de Bibliotheek West-Brabant Bekijk details

  21 februari 2024

  Het is best lastig om een structurele samenwerking aan te gaan met een voortgezet onderwijsorganisatie. De Bibliotheek West-Brabant heeft sinds 2 jaar een samenwerking met een OMO koepelorganisatie. Hoe hebben zij dit aangepakt? We spraken met Gertruud Hoff, programmamaker 0-18 jaar bij de Bibliotheek West-Brabant.

 • Leesoffensief organiseert training voor 100 docenten over de basisvaardigheden Bekijk details

  10 januari 2024

  Honderd docenten van het Zwijsen College gaan aan de slag met de basisvaardigheden tijdens de verkorte Leeskracht in de les-training. Met deze training leren docenten de basisvaardigheden te integreren in hun lessen en maken zij kennis met de rol en visie van de Bibliotheek.

 • Samen bouwen aan leesbevordering: de rol van de Bibliotheek en de kinderopvang Bekijk details

  18 december 2023

  Lezen is van groot belang voor een goede taalbeheersing. Wie goed kan lezen, behaalt betere schoolresultaten en heeft daarna meer kans op het vinden van een passende plek in de maatschappij. Goed kunnen lezen leidt tot meer kennis van de wereld en dus tot het kritischer kunnen omgaan met alle informatie die er om ons heen te vinden is. Met lezen kun je dan ook niet vroeg genoeg beginnen.

 • Roep om integrale aanpak en structurele middelen Bekijk details

  13 december 2023

  De leesvaardigheid van 15-jarigen is opnieuw fors gedaald, blijkt uit het nieuwe PISA-onderzoek. Dat was te verwachten. De resultaten benadrukken nogmaals de noodzaak om te blijven investeren in een geletterde samenleving. Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven en interventies om het tij te keren. Om die te laten slagen, is het van belang dat de randvoorwaarden kloppen: een integrale aanpak, structurele middelen en een geborgde ketensamenwerking.

 • Locaties rondreizende expositie - januari Bekijk details

  11 december 2023

  De expositie Letters voor het Leven reist rond. Bekijk hier waar je de expositie in de maand januari kunt bezoeken!

 • Resultaten PISA-2022: leesvaardigheid Nederlandse jongeren opnieuw drastisch gedaald Bekijk details

  5 december 2023

  De leesvaardigheid van Nederlandse jongeren is opnieuw sterk gedaald. Dit blijkt uit het gerenommeerde, internationale PISA-onderzoek. PISA meet de kennis en vaardigheden van 15-jarigen in leesvaardigheid, wiskunde en natuurwetenschappen. Volgens Stichting Lezen en de Leescoalitie onderstrepen de uitkomsten de urgentie van structurele aandacht voor leesbevordering en duurzame investeringen in effectief leesonderwijs.

 • Samen hebben we de verantwoordelijkheid voor letters voor het leven Bekijk details

  4 december 2023

  Sámen werken aan een geletterde samenleving. Daarin hebben beleidsmakers en bestuurders van gemeenten, de bibliotheeksector, onderwijs en kinderopvang een grote verantwoordelijkheid. Leesoffensief Brabant organiseerde op dinsdag 28 november in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch voor hen een strategische bijeenkomst over het belang van netwerksamenwerking en leiderschap, over landelijk beleid en lokale invulling en over écht samenwerken rond leesvaardigheid en leesplezier.

 • De verandering in het leesonderwijs doen we samen - Leesoffensief Helmond Bekijk details

  16 november 2023

  Nederland loopt al jaren achter als het gaat om leesprestaties. Hoe kunnen we deze trend keren? Marijke Joosten, voormalig educatief manager bij de Bibliotheek Helmond-Peel, vertelt meer over hoe zij vanuit het Leesoffensief Helmond de handen ineenslaan met de gemeente Helmond, BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning en het onderwijs om samen die verandering in het leesonderwijs teweeg te brengen. Zo inspireren zij samen een nieuwe generatie lezers.

 • Start Leesoffensief Heel mbo leest! Bekijk details

  10 november 2023

  Op 10 november 2023 lanceren Kennispunt MBO Taal en Rekenen (MBO Raad), Stichting Lezen en Mbo Taalacademie (ITTA) het Leesoffensief ‘Heel mbo leest!’ op het gelijknamige congres in Amersfoort. Heel mbo leest! is het landelijke initiatief om vrij lezen, leesmotivatie en leesbevordering op te nemen in het mbo-onderwijs. Doel van het leesoffensief: de taalontwikkeling van studenten extra stimuleren en daarmee schoolprestaties verbeteren en kansengelijkheid vergroten.

 • Leeskracht in de les: aan de slag met integratie van de basisvaardigheden Bekijk details

  8 november 2023

  Werk jij in het voortgezet onderwijs en wil jij onder kundige begeleiding aan de slag met een lessenreeks waarin aandacht is voor meerdere basisvaardigheden? Na de training naar huis gaan met een bundel vol lessenreeksen en andere hulpmiddelen die jou helpen de basisvaardigheden in jouw les te integreren? Meld je dan aan voor Leeskracht in de les, uniek in de Provincie Noord-Brabant!

Paginanavigatie