Strategische bijeenkomst 28 november

Dinsdag 28 november 2023, van 15:00 tot 17:30 | Provinciehuis - 's Hertogenbosch

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het Leesoffensief Brabant organiseert in het provinciehuis in ’s Hertogenbosch een strategische bijeenkomst voor beleidsambtenaren en politiek bestuurders van verschillende afdelingen van gemeenten en provincie.

Een bijeenkomst die draait om één ding: 𝘴𝘢𝘮𝘦𝘯werken aan een geletterde samenleving. Maar wat komt daarbij kijken voor politiek en bestuur? We gaan het daarom hebben over het belang van netwerksamenwerking en leiderschap, over landelijk beleid en lokale invulling en over écht samenwerken, ook over de verschillende beleidsterreinen heen, rond leesvaardigheid en leesplezier.


Programma

14.30 uur - Inloop

15.00 uur - Welkom 

Keynote door Eppo van Nispen tot Sevenaer

Letters voor het leven" benadrukt de cruciale rol van geletterdheid in ons leven. Het belang van goed kunnen lezen en schrijven strekt zich uit over een heel leven, met blijvende voordelen. Het investeren in lezen is direct investeren in de toekomst. Dit vraagt om leiderschap van politieke bestuurders, schoolbesturen en bibliotheken. 

Over Eppo van Nispen tot Sevenaer 
Eppo van Nispen tot Sevenaer is een vooraanstaande bestuurder in de Nederlandse erfgoedsector. Sinds begin 2018 bekleedt hij de functie van directeur bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Eerder gaf Van Nispen als directeur leiding aan DOK Delft en aan de CPNB, de organisatie die verantwoordelijk is voor de grootste leescampagnes in Nederland, zoals de Kinderboekenweek, de Boekenweek en Nederland Leest. Daarnaast draagt Eppo bij als lid van de raad van toezicht van Stichting Lezen. Zijn betrokkenheid en leiderschap dragen bij aan het bevorderen van geletterdheid en het belang van lezen in onze samenleving. 

Panelgesprek Samen gaan we voor leeskracht

Tijdens dit gesprek koppelen onder andere

  • Esmah Lahlah | wethouder Bestaanszekerheid, Kansengelijkheid en Talentontwikkeling,
  • Gerlien van Dalen | directeur-bestuurder van Stichting Lezen,
  • Henk Hagoort | voorzitter VO-raad
  • en Wobine Buijs | burgemeester van Oss

het bredere landelijke plaatje aan wat er lokaal gebeurt in de provincie en gemeenten, vooral gezien vanuit het perspectief van de bestuurder. Hoe zorg je voor leiderschap bij het ontwikkelen en uitvoeren van overkoepelend beleid en hoe houd je grip op een integrale aanpak? 

Spoken word door Carmen Verduyn

Spoken word intermezzo  

De kracht van Leesoffensief Helmond

  • Wethouder Dortmans van de gemeente Helmond, 
  • bibliotheekdirecteur Robin Verleisdonk,
  • Monique Klaassen | Directeur KC Westwijzer  
  • en Emmeken van der Heijden | rector OMO Scholengroep Helmond

gaan met elkaar in gesprek over de kracht van samenwerking om de leesbevordering op de kaart te zetten.

17.00 uur - Netwerkborrel


Wie kunnen deze inspiratiebijeenkomst niet missen? 

Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor beleidsambtenaren en politieke bestuurders van verschillende afdelingen van gemeenten en provincie. Bibliotheekdirecteuren en schoolbestuurders zijn tijdens deze strategische bijeenkomst uiteraard ook zeer welkom.

Locatie en bereikbaarheid

Provinciehuis Noord-Brabant,  Brabantlaan 1, 's Hertogenbosch. Klik hier voor de bereikbaarheid

Interesse?

Ga de dialoog aan over de gedeelde verantwoordelijkheid met betrekking tot lezen als basisvaardigheid, ontmoet collega's die zich ook inzetten voor taalvaardigheid op beleidsniveau en laat je inspireren door mooie voorbeelden en succesvolle aanpakken. Kijk met ons over de grenzen van beleidsterreinen heen, want samen gaan we voor leeskracht! Meld je vóór 20 november aan via onderstaande link.

Voor vragen of aanvullende informatie kun je mailen naar info@leesoffensiefbrabant.nl. We kijken ernaar uit om tijdens deze bijeenkomst samen met jou aan de slag te gaan met onze ambitie: alle Brabantse jongeren geletterd de wereld in. Tot dinsdag 28 november!

Meld je hier aan!