Bibliotheek West-Brabant

Initiatieven & best practices

Netwerkbijeenkomst - Schrijf je rijk!

Hoe creatief schrijven de taalvaardigheid én het leesplezier bevordert.
Maandag 22 mei 2023, 16.00 uur, bibliotheek Bergen op Zoom;
Dinsdag 23 mei 2023, 16.00 uur, bibliotheek Rijsbergen.

Het Baby- tot Kleutercafé

Het Baby- tot Kleutercafé is een samenwerking met het TWB (Thuiszorg West-Brabant) / consultatiebureau, waar de bieb aandacht heeft voor jonge ouders en hun baby met betrekking tot het belang van taalontwikkeling. De bibliotheek geeft het consultatiebureau praktische tips rondom een thema. Het Baby- tot Kleutercafé is onderdeel van BoekStart, dat het voorlezen aan baby's, dreumesen en peuters stimuleert.

De Peuter Parade

Bij de Peuter Parade lezen we samen in de bibliotheek of vanuit thuis een boek voor aan kinderen die nog niet naar school gaan. Daarna doen we leuke activiteiten (knutselwerkje, samen een dansje doen of een liedje zingen) die aansluiten bij het thema en delen we tips om ook thuis aan de slag te gaan. De Peuter Parade maakt ook onderdeel uit van Boekstart.

Bekijk de activiteiten van de Peuter Parade

de Bibliotheek op school (dBos)

De doelstelling van dBos is door het vergroten van leesplezier de taalvaardigheid (en de algemene kennis) van de leerlingen te vergroten. Om dit te bereiken wordt gewerkt met verschillende bouwstenen. De belangrijkste bouwsteen is de inzet van de leesmediaconsulent die de school regelmatig bezoekt en daarbij de leerkrachten inspireert, ondersteunt en samen met de leescoördinator zorgt voor professionalisering. Inzet in de klas  kan voorkomen, maar de primaire doelgroep zijn de leerkachten. Jaarlijks worden evaluatiegesprekken gevoerd (naast de monitor) waarbij wordt ingegaan op de samenwerking, wensen en behoeften. De inzet is om het lezen structureel, vanzelfsprekend te laten worden binnen de school en niet te zien als een extra activiteit.

De boekenvreters: een smakelijke podcast!

In de praktijk blijkt dat kinderen heel goed kunnen vertellen over de boeken die zij lezen. Zo ontstaan leuke verhalen waarmee zij ook hun leeftijdsgenoten kunnen inspireren. In de podcast De Boekenvreters vertellen kinderen hun verhaal. Deze podcast is bedoeld voor kinderen van groep 5 t/m 8 om tijdens de pauzehap hun leeshonger te stillen. Daarom De Boekenvreters! Luister smakelijk.

Boekenvreters de podcast!

VoorleesExpress

Samenwerking met de VoorleesExpress: Wij trainen de VoorleesExpress-vrijwilligers en voorzien hen van tips, bevorderen hun kennis t.a.v. het gebruik van de catalogus en leesontwikkeling/-plezier.