Noord Oost Brabantse Bibliotheken

Initiatieven en best practices

Jongerenpanel

In januari 2020 is er een jongerenpanel opgezet in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Inmiddels is het een superleuke en enthousiaste club van zo’n 12 jongeren die meedenken, dingen organiseren en ons adviseren als gastcollectioneurs. Hier zijn de volgende initiatieven uit ontstaan:

  • de aanschaf van een Manga-collectie
  • Meet the writer-avonden in 2020 en 2021 met Rima Orie, Daniëlle Bakhuis. In het najaar 2022 komt Chinouk Thijssen (een van de auteurs van 3Pak, Boekenweek van jongeren) langs in Uden;
  • een Young Adult Festival op 1 juli 2022 in Veghel
    Daar komt onder andere Elin Meijnen, winnaar Jonge Jury Debuutprijs;
  • Via social media proberen we de doelgroep zo direct mogelijk te bereiken: @jongerenbieb op TikTok  en Instagram.

Podcast Je moet je boek houden

De podcast Je moet je boek houden is opgezet om jongeren te helpen met hun boekkeuze. Deze podcast is te luisteren via alle bekende podcastkanalen, zoals Google Podcasts en Spotify.

Luister de podcast hier

Op scholen

Ook op scholen zijn we actief met projecten als B/Slash, Writers Meet-up (Alex Boogers/Aafke Romeijn), met wisselcollecties en mediathecarisoverleggen.

Zomerleesproject Leesmiljonairs

Met kinderen van groep 3 tot en met groep 8 verzamelen we in de zomer van 2022 zoveel mogelijk leesminuten en worden zij een echte Leesmiljonair. We proberen samen met alle kinderen één miljoen leesminuten te sparen! 

Bekijk het Zomerleesproject Leesmiljonairs