Onderzoek & Inspiratie

Wat is Bibliotheek op school?

Kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen?  Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en worden er gezamenlijke afspraken over hun beleid op het gebied van lezen en mediawijsheid gemaakt. Van landelijk tot provinciaal tot lokaal.  

Lees hier meer over de Bibliotheek op school

Waalwijk Taalrijk

Waalwijk Taalrijk is een initiatief van Gemeente Waalwijk. Wie moeite heeft met taal, heeft bij veel alledaagse dingen problemen. Waalwijk Taalrijk verzamelt tips en informatie voor mensen die beter willen leren lezen, rekenen of computeren. Je kunt snel vinden wie jou het beste kan helpen met je zorgvraag.  

Lees hier meer over Waalwijk Taalrijk

De leesprofessional als succesfactor

Zo veel mogelijk kinderen weer aan het lezen krijgen. Dat is het doel van het Leesoffensief Brabant. De uitdaging daarbij is de juiste expertise organiseren binnen het netwerk van scholen en bibliotheken. Robin Verleisdonk, directeur-bestuurder Bibliotheek Helmond-Peel en stuurgroeplid van het Leesoffensief Brabant, vertelt over de rol die de leesprofessional daarin speelt: “De leesprofessional is allang niet meer iemand die alleen de boeken komt brengen op scholen.”

Lees het interview met Robin Verleisdonk

Lezend door de keten

Het verhaal van de bibliotheek moet verteld worden! In de loop
van het jaar verschijnen daarom verschillende publicaties. In dit
tweede deel van de reeks gaan we in op de samenwerking tussen de bibliotheek en de onderwijsketen. We spreken met docenten en studenten. Wat kan de bibliotheek het onderwijs bieden? En wat is daarvoor nodig?

Lees het verhaal hier

Samen voor leesplezier

Het verhaal van de bibliotheek moet verteld worden! In de loop van het jaar verschijnen daarom verschillende publicaties. In dit zesde deel van de reeks gaan we in op de urgentie en aandacht voor (voor)lezen voor jeugd en jongeren op scholen, via de bibliotheek. We spreken met verschillende bibliotheekmedewerkers; lees- en mediaconsulenten, bibliothecarissen en specialisten. Hoe belangrijk vinden zij (voor)lezen? Wat maakt leesplezier implementeren zo lastig? En waar zijn ze nu mee bezig? Ook spraken we met ouders van basisschoolkinderen.

Lees het verhaal hier

Het geheim van de boekenclub

Het verhaal van de bibliotheek moet verteld worden! In de loop van het jaar verschijnen daarom verschillende publicaties. In dit deel nemen we een kijkje bij de boekenclub van Huis73. Wat doen ze allemaal in de boekenclub? Wat voor soort boeken lezen ze? En wat voegt een boekenclub hebben toe aan de leeservaring?

Lees het verhaal hier