Expositie Letters voor het leven – Impact maken in de Bibliotheek Midden-Brabant

Gepubliceerd op: 4 juni 2024 08:29

‘Letters voor het leven’ is een rondreizende expositie van Leesoffensief Brabant. Ontstaan vanuit het besef dat het anders moet. Het belang van lezen is met een serie aan portretten letterlijk op het lijf geschreven van Brabantse kinderen. Een nieuwe generatie die we goed willen voorbereiden op de toekomst door te investeren in leesvaardigheid en leesplezier. De expositie stond van 19 maart tot en met 11 april in de Bibliotheek in Oisterwijk.

De Bibliotheek Oisterwijk had een audiotour aan de expositie gekoppeld waarin ervaringsverhalen te beluisteren waren met de mobiele telefoon. In de audiofragmenten waren leuke opdrachten opgenomen om te spelen met taal in de Bibliotheek. Ook werd er door leesmediaconsulenten op de scholen in de gemeente Oisterwijk aandacht besteed aan deze expositie. Maureen Heeren, programmamaker bij de Bibliotheek Midden-Brabant, deelt haar ervaring over de expositie.

Wat was voor jullie de aanleiding om de expositie Letters voor het Leven aan te vragen?

Samen met de afdelingen Educatie (met collega's Helma van de Langerijt en Grietje Zemering) en Programmering (ikzelf) vonden we dit een uitgelezen kans om aandacht te vragen voor het belang van lezen. Iets waar we bij de Bibliotheek natuurlijk altijd mee bezig zijn. De samenwerking was een gezamenlijk doel wat we vanuit de eigen invalshoeken hebben ingevuld.

Hebben jullie ermee bereikt wat jullie wilden?

Je hoopt altijd op veel aandacht en bezoekers, maar dat blijft lastig. Wat belangrijk is, is dat je impact maakt. Het gaat niet per se om kwantiteit, maar om kwaliteit. In dat opzicht is het volgende een mooie uitkomst: voor de audiotour hebben we verschillende mensen gevraagd om iets in te spreken over wat zij belangrijk vinden aan lezen. Deze fragmenten zijn ook terug te luisteren via Spotify als je zoekt op ‘letters voor het leven’. Stichting Petje af Midden-Brabant heeft hier ook aan meegewerkt. Zij coachen kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Vanwege het feit dat ze een audiofragment gingen inspreken, hebben ze er in de groep aandacht aan besteed en ontdekten zo dat de kinderen buiten schooltijd, weinig of niet lezen. Ze hebben ons daarom gevraagd om een gastles te verzorgen. Ik quote: 'Dan kunnen we er hopelijk samen voor zorgen dat er meer kinderen zijn die het plezier vinden in lezen.' Dit gaat binnenkort gebeuren. Dit is wat we wilden bereiken, super dat zij dit zo hebben opgepakt dus.

Welke evenementen/activiteiten hebben jullie eromheen georganiseerd?

We hadden aan het einde van de audiofragmenten ook opdrachten in laten spreken. Met deze opdrachten kon men iets doen in de Bibliotheek. Zo hebben we geprobeerd om de aandacht er nog wat langer bij te houden. Daarnaast hebben we het 1e groot dictee van Oisterwijk georganiseerd. Dit is heel goed ontvangen en gaan we nu jaarlijks doen. We hebben twee keer een demonstratie gegeven met een VR bril over laaggeletterdheid samen met Rosa Eversteijn van het Taalhuis Oisterwijk. Ook hier was ruim aandacht voor en men was verrast om te zien wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Vanuit AZC hadden kinderen een banner gemaakt waarop ze in verschillende talen het woord 'welkom' hebben geschreven. Deze hadden we bij de balie geplaatst. En tenslotte hebben we ook nog een voorstelling met Hans en Monique Hagen georganiseerd voor 200 leerlingen van groep 4. Dus ook met deze activiteiten hebben we zeker impact gemaakt.

Hoe werd de expositie tijdens deze evenementen ontvangen?

Men was onder de indruk van de mooie beelden. Lastige was wel dat het toch nog wel wat uitleg nodig had.

Heb je nog een leuke quote of reactie van deelnemers of bezoekers gekregen?

Naast de reactie van Stichting Petje af was een veelgehoordereactie: 'Wat goed dat jullie dit zo organiseren.'

Welke tips zou je willen meegeven aan andere bibliotheken/partijen die de expositie willen tentoonstellen?

Plaats een goede uitleg bij de borden en betrek er zoveel mogelijk lokale partijen bij zodat zij het ook kunnen promoten.


De expositie in jouw bibliotheek

De expositie bestaat uit een reeks van 10 portretten van kinderen en jongeren waarbij letterlijk op het lijf geschreven is waarom investeren in lezen zo belangrijk is. Wil jij aandacht vragen voor leesbevordering in jouw bibliotheek? Vraag de expositie kosteloos aan via info@leesoffensiefbrabant.nl.

Vraag de expositie kosteloos aan