Terugblik inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven op 19 april 2023

Gepubliceerd op: 25 april 2023 12:05

Woensdag 19 april 2023 was de inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven. Tijdens deze bijeenkomst wakkerden we nieuw vuur aan voor een betere leesvaardigheid. Zodat we samen met uitvoerders, beïnvloeders en beslissers onze leeskrachten bundelen en met hart en hoofd werk maken van lezen.

Keynote Letters voor het leven

Keynote spreker Jos Cöp (specialist lees- en taalonderwijs, onderwijskundige en schoolleider) vertelde over de veranderende rol van lezen in het onderwijs. Een succesvolle lees- en taalontwikkeling start al op jonge leeftijd. De lezing ging over het succes van leesoffensieven en hoe intensieve samenwerking tussen bibliotheken en onderwijsinstellingen momenteel leidt tot ander en beter leesonderwijs. En misschien nog wel belangrijker, tot het feit dat leerlingen steeds meer lezen vanuit nieuwsgierigheid en mede daardoor hun leesmotivatie zien groeien. “De leesmediaconsulenten hebben een positieve invloed op het inrichten van het leesonderwijs. Voor leerkrachten is het erg fijn dat er mensen zijn die met ze meekijken naar het leesaanbod. Samen komen we verder!”

Bekijk hier de presentatie van Jos.

Panelgesprek

Onder leiding van dagvoorzitter Boudewijn Lecq kwamen gesprekspartners tijdens een panelgesprek aan het woord over het lokale leesoffensief in Eindhoven. Nicole Schilders (projectleider Leesoffensief Eindhoven), Jolien Verhees (Taalnetwerkcoördinator | Sociaal domein gemeente Eindhoven) en Bas de Waal (Directeur peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Het Parelbosch) vertelden hoe een leesoffensief op lokaal niveau vorm krijgt.

Nicole: “Wij zijn het leesoffensief begonnen nadat uit het PISA-onderzoek bleek dat er veel gebeurd op het gebied van leesontwikkeling, maar we onze handen nog niet genoeg ineenslaan om de leesvaardigheid bij kinderen te vergroten. Toen is de samenwerking met de gemeente, GGD, Lumens en het onderwijs ontstaan in de vorm van het leesoffensief. Het doel van het leesoffensief is dat de we preventief laaggeletterdheid aanpakken en kinderen zonder taalachterstand aan het onderwijs kunnen beginnen en uitstromen. We streven naar dit doel samen met partners uit ons netwerk. We zetten in op kennisdeling en kennisontwikkeling. De kracht van het netwerk is een belangrijke factor voor een succesvol leesoffensief.”

Bas: “Taalontwikkeling is een belangrijk thema binnen de kinderopvang, vooral meertaligheid. Voor kinderen is de kinderopvang een belangrijke plek, maar ook voor ouders. Vanaf de babygroep werken we al met thema’s van VVE programma Piramide. Dankzij het leesoffensief ben ik gestart met de opleiding tot specialist leesbevordering. Mensen bij de bibliotheek zijn
heel goed in het aansteken van dat leesvuurtje. De samenwerking met bibliotheken is heel waardevol voor het onderwijs. Wij maken heel graag gebruik van bibliotheken in de wijk. Het is ontzettend leuk om met de kinderen te wandelen naar de bibliotheek en bij de bibliotheek voor te lezen. Dan heb je een ontzettend leuke sfeer en het leeft dan veel meer bij de kinderen.”

Jolien: “De Lokale Educatieve Agenda (LEA) is belangrijk. Zij hebben ervoor gezorgd dat het leesoffensief kan ontstaan. Mijn rol is om vanuit de gemeente naast de partners in het onderwijs te staan en kennisdeling te faciliteren. Alle verschillende partners hebben hun eigen expertise en wij bundelen die krachten. Bij de partners kunnen we ook signalen oppikken en zorgen dat hier aandacht aan wordt besteed binnen het leesoffensief samen met de LEA. Omdat ik dicht bij alle partijen zit, krijg ik veel mee van wat er in de praktijk speelt. Daarnaast heb ik ook veel contact met mijn collega’s die bezig zijn met het beleid. Ik zit aan beide kanten dicht bij het vuur.”

Onthulling campagne en expositie Letters voor het leven

Aan het eind van de inspiratiebijeenkomst lanceerde het Leesoffensief de campagne'‘Letters voor het leven’. De campagne is ontstaan vanuit het besef dat het anders moet. Met de rapporten over de teruglopende lees- en taalvaardigheid van jongeren als aanleiding, geeft het leesoffensief met de campagne de provincie een impuls aan leeskracht. Door intensieve samenwerking met gemeenten, provincie, kinderopvang, basis-, voortgezet en beroepsonderwijs en bibliotheken gaat het Leesoffensief Brabant voor een geletterde jeugd. Lees hier meer over de campagne. 

Onderdeel van de campagne is een rondreizende expositie die langs Brabantse bibliotheken gaat. De expositie ‘Letters voor het leven’ werd onthuld door Daan Schuurmans, de Brugklas Voorleeskampioen van 2022. Het belang van lezen is met een serie aan portretten letterlijk op het lijf geschreven van Brabantse kinderen. Een nieuwe generatie die we goed willen voorbereiden op de toekomst door te investeren in leesvaardigheid en leesplezier. De expositie staat eerst bij Bibliotheek Helmond en is tot 16 mei daar te bezoeken. Daarna reist de expositie door naar de bibliotheek in Bergen op Zoom. Bekijk hier de planning van de expositie.