Nieuws

Het laatste nieuws van Leesoffensief Brabant:

Resultaat 1 - 10 (van 12)

Weergaveopties:

 • Leesoffensief pilot pabo: de stimulerende ander, dat zijn wij samen! Bekijk details

  24 mei 2023

  Op 23 mei sloten we onze tweede leespilot met de pabo van Fontys Hogeschool Kind en Educatie, bibliotheken en scholen in Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Uden af. Het afgelopen jaar zijn de lees- en mediaconsulenten, de opleiding en de scholen ‘de stimulerende ander’ geweest voor de studenten. En dat heeft bijgedragen aan het lezen, het leesplezier en de didactische vaardigheden van onze aankomende leraren.

 • Resultaten PIRLS-2021: daling leesvaardigheid nu ook zichtbaar in het basisonderwijs Bekijk details

  23 mei 2023

  Zowel de leesvaardigheid als het leesplezier van Nederlandse tienjarigen is tussen 2016 en 2021gedaald. Dit blijkt uit het internationale leesvaardigheidsonderzoek PIRLS-2021, waarvan het Expertisecentrum Nederlands vandaag de resultaten heeft gepubliceerd. Niet langer scoren Nederlandse leerlingen boven het gemiddelde van Westerse landen. Ze presteren dus niet alleen minder goed dan voorheen, maar doen het ook minder goed in vergelijking met andere landen.

 • De kracht van (voor)lezen: Een gesprek met de leerkrachten van de Brabantse voorleeskampioen Bekijk details

  22 mei 2023

  Julian Cornelissen uit groep 8 van basisschool De Wilderen uit Waalre is de Brabantse voorleeskampioen van 2023. Op 24 mei gaat Julian Brabant vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Hoe bereid je een leerling voor op de Nationale Voorleeswedstrijd? En hoe zorg je voor leesmotivatie in de klas? We spraken met zijn trotse leerkrachten Nanne van Hout, Mark Gooskens en Nick Seinstra.

 • Locaties rondreizende expositie - Waar kan je de expositie bekijken? Bekijk details

  22 mei 2023

  Bekijk op deze pagina waar de expositie staat. Organiseer jij een bijeenkomst of evenement in de bibliotheek waar de expositie een mooi plekje kan krijgen? Vraag de expositie aan!

 • Oproep: Werkgroepleden gezocht Leesoffensief Brabant Bekijk details

  9 mei 2023

  Samen gaan we voor leeskracht! Het Leesoffensief Brabant wil daarom zoveel mogelijk samenwerking bewerkstelligen tussen onderwijs, kinderopvang en bibliotheken. Binnen deze Brabant-brede strategische samenwerking kan elke partner haar expertise benutten. Door gezamenlijk de inspanningen rondom leesvaardigheid uit te bouwen, geven we onze jeugd een toekomst waarin laaggeletterdheid geen rol meer speelt.

 • Samen bouwen aan leesbevordering: de rol van de bibliotheek en het voortgezet onderwijs Bekijk details

  8 mei 2023

  Het Leesoffensief Brabant bracht onlangs de brochure 'Bouwen aan leesbevordering' uit. In deze brochure vind je de aanpak en het aanbod van de bibliotheek om invulling te geven aan leesbevordering op het voortgezet onderwijs.

 • Terugblik inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven op 19 april 2023 Bekijk details

  25 april 2023

  Woensdag 19 april 2023 was de inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven. Tijdens deze bijeenkomst wakkerden we nieuw vuur aan voor een betere leesvaardigheid. Zodat we samen met uitvoerders, beïnvloeders en beslissers onze leeskrachten bundelen en met hart en hoofd werk maken van lezen.

 • Het Leesoffensief Brabant start campagne en expositie ‘Letters voor het leven’ voor een geletterde jeugd Bekijk details

  19 april 2023

  Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast bedragen de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid ruim 1,1 miljard euro per jaar. Tijd om in actie te komen voor een geletterde samenleving. Daarom lanceert het Leesoffensief Brabant op woensdag 19 april de campagne ‘Letters voor het leven’ met een rondreizende expositie die langs Brabantse bibliotheken gaat.

 • Leesbevordering op het VO-congres 2022 Bekijk details

  28 november 2022

  Dat het Leesoffensief Brabant (LOB) een unieke aanpak in het land is, weten we als Brabants Bibliotheeknetwerk al een tijdje. De VO-raad heeft dat ook gezien en nodigde de werkgroep van het LOB en vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) uit om een workshop te geven op het VO-congres van 23 november 2022. Centraal stond hoe van een adviesrapport van vereniging OMO de samenwerking met het LOB tot stand is gekomen en wat we vanuit daar allemaal doen voor het voortgezet onderwijs. Bijna 50 schoolleiders...

 • Pilot actieve rol pabostudenten in het stimuleren van lezen Bekijk details

  3 november 2022

  Lezen is een kwestie van doen. Door meer te lezen ga je beter lezen en krijg je er meer plezier in. Lezen is niet voor niets een van de belangrijkste basisvaardigheden. Maar: er wordt steeds minder gelezen. Daarom is het van belang dat leerkrachten en pabostudenten ervaren en inzien dat lezen en leesplezier belangrijk zijn in het onderwijs. Want zien zij de urgentie van lezen, dan kunnen zij dat overbrengen op het kind.

Paginanavigatie