Nieuws primair onderwijs

Resultaat 1 - 10 (van 11)

 • Zomerlezen - Hoe stimuleer je als bibliotheek lezen in de vakantie? Bekijk details

  10 april 2024

  Lekker in de zon, boekje erbij en lezen maar. Voor jou klinkt dat wellicht als de ideale vakantie, maar helaas zien we dat beeld steeds minder terug komen. Zeker voor kinderen kan dit gevolgen hebben op hun leesvaardigheid. Wanneer ze in een zomervakantie 6 weken niet lezen, lopen ze namelijk het risico om een leesniveau achteruit te gaan. In de volgende groep of leerjaar wordt een hoger niveau van hen verwacht, terwijl ze hier dan vaak niet klaar voor zijn. Als bibliotheek kun je hier (samen met...

 • Samen bouwen aan leesbevordering: de rol van de Bibliotheek en het primair onderwijs Bekijk details

  7 maart 2024

  Lezen is van groot belang voor een goede taalbeheersing. Wie goed kan lezen, behaalt betere schoolresultaten en heeft daarna meer kans op het vinden van een passende plek in de maatschappij. Goed kunnen lezen leidt tot meer kennis van de wereld en dus tot het kritischer kunnen omgaan met alle informatie die er, via veel verschillende media, om ons heen te vinden is. In een wereld waarin er informatie in overvloed is, is dat een belangrijke vaardigheid die we onze kinderen moeten aanleren.

 • Roep om integrale aanpak en structurele middelen Bekijk details

  13 december 2023

  De leesvaardigheid van 15-jarigen is opnieuw fors gedaald, blijkt uit het nieuwe PISA-onderzoek. Dat was te verwachten. De resultaten benadrukken nogmaals de noodzaak om te blijven investeren in een geletterde samenleving. Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven en interventies om het tij te keren. Om die te laten slagen, is het van belang dat de randvoorwaarden kloppen: een integrale aanpak, structurele middelen en een geborgde ketensamenwerking.

 • Samen hebben we de verantwoordelijkheid voor letters voor het leven Bekijk details

  4 december 2023

  Sámen werken aan een geletterde samenleving. Daarin hebben beleidsmakers en bestuurders van gemeenten, de bibliotheeksector, onderwijs en kinderopvang een grote verantwoordelijkheid. Leesoffensief Brabant organiseerde op dinsdag 28 november in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch voor hen een strategische bijeenkomst over het belang van netwerksamenwerking en leiderschap, over landelijk beleid en lokale invulling en over écht samenwerken rond leesvaardigheid en leesplezier.

 • De verandering in het leesonderwijs doen we samen - Leesoffensief Helmond Bekijk details

  16 november 2023

  Nederland loopt al jaren achter als het gaat om leesprestaties. Hoe kunnen we deze trend keren? Marijke Joosten, voormalig educatief manager bij de Bibliotheek Helmond-Peel, vertelt meer over hoe zij vanuit het Leesoffensief Helmond de handen ineenslaan met de gemeente Helmond, BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning en het onderwijs om samen die verandering in het leesonderwijs teweeg te brengen. Zo inspireren zij samen een nieuwe generatie lezers.

 • Lees Lezer Leest! - Nieuwe campagne Leesoffensief Brabant verbindt beslissers en uitvoerders Bekijk details

  6 juni 2023

  Een krachtig manifest, beelden die raken in het hart. Een bijzondere expositie die alle Brabantse bibliotheken aandoet. Plus een volledig vernieuwde website. Met de campagne Letters voor het leven, gericht op beslissers en uitvoerders, is het Leesoffensief Brabant klaar voor een nieuwe ronde voor betere leesvaardigheid. Ingrid de Jong, projectleider en adviseur bij Cubiss en Lisette Bouman, specialist marketing en communicatie van Bibliotheek West-Brabant, zijn beiden betrokken bij het Leesoffensief...

 • Leesplezier bij de jeugd: het probleem en de oplossing in het onderwijs - Uitzending Buitenhof 21 mei Bekijk details

  1 juni 2023

  De leesvaardigheid en het leesplezier van Nederlandse leerlingen is verder afgenomen. Dat blijkt uit het internationale onderzoek Pirls waaraan 57 landen meedoen. Nederlandse jongeren bungelen helemaal onderaan de lijst als het gaat om leesplezier. Daarmee daalt ook de leesvaardigheid. Onderzoekers, politici en leraren maken zich al jaren zorgen. Schrijver Kluun en leraar Merel van Vroonhoven, tevens voorzitter raad van toezicht Stichting Lezen, zien niet alleen het probleem maar ook de oplossing....

 • De kracht van (voor)lezen: Een gesprek met de leerkrachten van de Brabantse voorleeskampioen Bekijk details

  22 mei 2023

  Julian Cornelissen uit groep 8 van basisschool De Wilderen uit Waalre is de Brabantse voorleeskampioen van 2023. Op 24 mei gaat Julian Brabant vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Hoe bereid je een leerling voor op de Nationale Voorleeswedstrijd? En hoe zorg je voor leesmotivatie in de klas? We spraken met zijn trotse leerkrachten Nanne van Hout, Mark Gooskens en Nick Seinstra.

 • Terugblik inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven op 19 april 2023 Bekijk details

  25 april 2023

  Woensdag 19 april 2023 was de inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven. Tijdens deze bijeenkomst wakkerden we nieuw vuur aan voor een betere leesvaardigheid. Zodat we samen met uitvoerders, beïnvloeders en beslissers onze leeskrachten bundelen en met hart en hoofd werk maken van lezen.

 • Het Leesoffensief Brabant start campagne en expositie ‘Letters voor het leven’ voor een geletterde jeugd Bekijk details

  19 april 2023

  Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast bedragen de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid ruim 1,1 miljard euro per jaar. Tijd om in actie te komen voor een geletterde samenleving. Daarom lanceert het Leesoffensief Brabant op woensdag 19 april de campagne ‘Letters voor het leven’ met een rondreizende expositie die langs Brabantse bibliotheken gaat.

Paginanavigatie