Nieuws

Het laatste nieuws van Leesoffensief Brabant:

Resultaat 11 - 20 (van 28)

Weergaveopties:

 • LEES app | voor jongeren Bekijk details

  13 september 2023

  Met de LEES app krijgen vmbo-leerlingen en mbo-studenten een jaar lang gratis toegang tot 100 e-books en luisterboeken die speciaal voor hen zijn geselecteerd.

 • Video Letters voor het leven - Samen gaan we voor leeskracht Bekijk details

  12 september 2023

  Letters zijn de bouwstenen voor het leven. Letters vormen de brug tussen gedachten, gevoelens, en de wereld om ons heen. Ze versterken niet alleen ons begrip van anderen, maar ook onze kansen en prestaties. Bekijk in deze video waarom we leeskracht en leesplezier zo belangrijk vinden!

 • Locaties rondreizende expositie - september Bekijk details

  7 september 2023

  De expositie Letters voor het Leven reist rond. Bekijk hier waar je de expositie in de maand september kunt bezoeken!

 • Kom naar de inspiratiebijeenkomst voortgezet onderwijs 26 oktober Bekijk details

  5 september 2023

  Op 26 oktober vindt van 14.00 - 17.00 uur de inspiratiebijeenkomst vo plaats in de LocHal in Tilburg. Een dag waar we samen aan de slag gaan met leeskracht! Luister naar de inspirerende keynote van Kluun en neem deel aan twee workshops die je praktische tools geven om er de volgende dag al mee aan de slag te gaan. Bij de borrel kun je gezellig even napraten en je netwerk uitbreiden.

 • Locaties rondreizende expositie - Waar kan je de expositie bekijken? Bekijk details

  3 augustus 2023

  Bekijk op deze pagina waar de expositie staat. Organiseer jij een bijeenkomst of evenement in de bibliotheek waar de expositie een mooi plekje kan krijgen? Vraag de expositie aan!

 • Lees Lezer Leest! - Nieuwe campagne Leesoffensief Brabant verbindt beslissers en uitvoerders Bekijk details

  6 juni 2023

  Een krachtig manifest, beelden die raken in het hart. Een bijzondere expositie die alle Brabantse bibliotheken aandoet. Plus een volledig vernieuwde website. Met de campagne Letters voor het leven, gericht op beslissers en uitvoerders, is het Leesoffensief Brabant klaar voor een nieuwe ronde voor betere leesvaardigheid. Ingrid de Jong, projectleider en adviseur bij Cubiss en Lisette Bouman, specialist marketing en communicatie van Bibliotheek West-Brabant, zijn beiden betrokken bij het Leesoffensief...

 • Leesplezier bij de jeugd: het probleem en de oplossing in het onderwijs - Uitzending Buitenhof 21 mei Bekijk details

  1 juni 2023

  De leesvaardigheid en het leesplezier van Nederlandse leerlingen is verder afgenomen. Dat blijkt uit het internationale onderzoek Pirls waaraan 57 landen meedoen. Nederlandse jongeren bungelen helemaal onderaan de lijst als het gaat om leesplezier. Daarmee daalt ook de leesvaardigheid. Onderzoekers, politici en leraren maken zich al jaren zorgen. Schrijver Kluun en leraar Merel van Vroonhoven, tevens voorzitter raad van toezicht Stichting Lezen, zien niet alleen het probleem maar ook de oplossing....

 • Leesoffensief pilot pabo: de stimulerende ander, dat zijn wij samen! Bekijk details

  24 mei 2023

  Op 23 mei sloten we onze tweede leespilot met de pabo van Fontys Hogeschool Kind en Educatie, bibliotheken en scholen in Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Uden af. Het afgelopen jaar zijn de lees- en mediaconsulenten, de opleiding en de scholen ‘de stimulerende ander’ geweest voor de studenten. En dat heeft bijgedragen aan het lezen, het leesplezier en de didactische vaardigheden van onze aankomende leraren.

 • Resultaten PIRLS-2021: daling leesvaardigheid nu ook zichtbaar in het basisonderwijs Bekijk details

  23 mei 2023

  Zowel de leesvaardigheid als het leesplezier van Nederlandse tienjarigen is tussen 2016 en 2021gedaald. Dit blijkt uit het internationale leesvaardigheidsonderzoek PIRLS-2021, waarvan het Expertisecentrum Nederlands vandaag de resultaten heeft gepubliceerd. Niet langer scoren Nederlandse leerlingen boven het gemiddelde van Westerse landen. Ze presteren dus niet alleen minder goed dan voorheen, maar doen het ook minder goed in vergelijking met andere landen.

 • De kracht van (voor)lezen: Een gesprek met de leerkrachten van de Brabantse voorleeskampioen Bekijk details

  22 mei 2023

  Julian Cornelissen uit groep 8 van basisschool De Wilderen uit Waalre is de Brabantse voorleeskampioen van 2023. Op 24 mei gaat Julian Brabant vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Hoe bereid je een leerling voor op de Nationale Voorleeswedstrijd? En hoe zorg je voor leesmotivatie in de klas? We spraken met zijn trotse leerkrachten Nanne van Hout, Mark Gooskens en Nick Seinstra.

Paginanavigatie