Nieuws hbo

  • Roep om integrale aanpak en structurele middelen Bekijk details

    13 december 2023

    De leesvaardigheid van 15-jarigen is opnieuw fors gedaald, blijkt uit het nieuwe PISA-onderzoek. Dat was te verwachten. De resultaten benadrukken nogmaals de noodzaak om te blijven investeren in een geletterde samenleving. Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven en interventies om het tij te keren. Om die te laten slagen, is het van belang dat de randvoorwaarden kloppen: een integrale aanpak, structurele middelen en een geborgde ketensamenwerking.

  • Samen hebben we de verantwoordelijkheid voor letters voor het leven Bekijk details

    4 december 2023

    Sámen werken aan een geletterde samenleving. Daarin hebben beleidsmakers en bestuurders van gemeenten, de bibliotheeksector, onderwijs en kinderopvang een grote verantwoordelijkheid. Leesoffensief Brabant organiseerde op dinsdag 28 november in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch voor hen een strategische bijeenkomst over het belang van netwerksamenwerking en leiderschap, over landelijk beleid en lokale invulling en over écht samenwerken rond leesvaardigheid en leesplezier.

  • Lees Lezer Leest! - Nieuwe campagne Leesoffensief Brabant verbindt beslissers en uitvoerders Bekijk details

    6 juni 2023

    Een krachtig manifest, beelden die raken in het hart. Een bijzondere expositie die alle Brabantse bibliotheken aandoet. Plus een volledig vernieuwde website. Met de campagne Letters voor het leven, gericht op beslissers en uitvoerders, is het Leesoffensief Brabant klaar voor een nieuwe ronde voor betere leesvaardigheid. Ingrid de Jong, projectleider en adviseur bij Cubiss en Lisette Bouman, specialist marketing en communicatie van Bibliotheek West-Brabant, zijn beiden betrokken bij het Leesoffensief...

  • Leesoffensief pilot pabo: de stimulerende ander, dat zijn wij samen! Bekijk details

    24 mei 2023

    Op 23 mei sloten we onze tweede leespilot met de pabo van Fontys Hogeschool Kind en Educatie, bibliotheken en scholen in Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Uden af. Het afgelopen jaar zijn de lees- en mediaconsulenten, de opleiding en de scholen ‘de stimulerende ander’ geweest voor de studenten. En dat heeft bijgedragen aan het lezen, het leesplezier en de didactische vaardigheden van onze aankomende leraren.

  • Terugblik inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven op 19 april 2023 Bekijk details

    25 april 2023

    Woensdag 19 april 2023 was de inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven. Tijdens deze bijeenkomst wakkerden we nieuw vuur aan voor een betere leesvaardigheid. Zodat we samen met uitvoerders, beïnvloeders en beslissers onze leeskrachten bundelen en met hart en hoofd werk maken van lezen.

  • Het Leesoffensief Brabant start campagne en expositie ‘Letters voor het leven’ voor een geletterde jeugd Bekijk details

    19 april 2023

    Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast bedragen de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid ruim 1,1 miljard euro per jaar. Tijd om in actie te komen voor een geletterde samenleving. Daarom lanceert het Leesoffensief Brabant op woensdag 19 april de campagne ‘Letters voor het leven’ met een rondreizende expositie die langs Brabantse bibliotheken gaat.

  • Pilot actieve rol pabostudenten in het stimuleren van lezen Bekijk details

    3 november 2022

    Lezen is een kwestie van doen. Door meer te lezen ga je beter lezen en krijg je er meer plezier in. Lezen is niet voor niets een van de belangrijkste basisvaardigheden. Maar: er wordt steeds minder gelezen. Daarom is het van belang dat leerkrachten en pabostudenten ervaren en inzien dat lezen en leesplezier belangrijk zijn in het onderwijs. Want zien zij de urgentie van lezen, dan kunnen zij dat overbrengen op het kind.

  • Update 6 maanden Leesoffensief Brabant Bekijk details

    31 maart 2022

    Inmiddels zijn we zo’n zes maanden verder met het Leesoffensief Brabant en hebben we zeer succesvolle vervolgbijeenkomsten voor het mbo, hbo en de kinderopvang achter de rug.