Nieuws voortgezet onderwijs

 • Samen hebben we de verantwoordelijkheid voor letters voor het leven Bekijk details

  4 december 2023

  Sámen werken aan een geletterde samenleving. Daarin hebben beleidsmakers en bestuurders van gemeenten, de bibliotheeksector, onderwijs en kinderopvang een grote verantwoordelijkheid. Leesoffensief Brabant organiseerde op dinsdag 28 november in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch voor hen een strategische bijeenkomst over het belang van netwerksamenwerking en leiderschap, over landelijk beleid en lokale invulling en over écht samenwerken rond leesvaardigheid en leesplezier.

 • Bibliotheek en voortgezet onderwijs gaan samen voor leeskracht Bekijk details

  1 november 2023

  Willen we jongeren meer laten lezen, dan hebben we docenten en educatiemedewerkers van bibliotheken heel hard nodig. Hoe gaan zij samen voor leeskracht? Dat ontdekten vo-docenten en leesmediaconsulenten tijdens de inspiratiebijeenkomst vo op donderdag 26 oktober in de Tilburgse LocHal. Een inspirerende keynote van schrijver Kluun en diverse workshops van professionals uit het vakgebied gaven handvatten om aan de slag te gaan met leesbevordering in de klas.

 • Lees Lezer Leest! - Nieuwe campagne Leesoffensief Brabant verbindt beslissers en uitvoerders Bekijk details

  6 juni 2023

  Een krachtig manifest, beelden die raken in het hart. Een bijzondere expositie die alle Brabantse bibliotheken aandoet. Plus een volledig vernieuwde website. Met de campagne Letters voor het leven, gericht op beslissers en uitvoerders, is het Leesoffensief Brabant klaar voor een nieuwe ronde voor betere leesvaardigheid. Ingrid de Jong, projectleider en adviseur bij Cubiss en Lisette Bouman, specialist marketing en communicatie van Bibliotheek West-Brabant, zijn beiden betrokken bij het Leesoffensief...

 • Samen bouwen aan leesbevordering: de rol van de bibliotheek en het voortgezet onderwijs Bekijk details

  8 mei 2023

  Het Leesoffensief Brabant bracht onlangs de brochure 'Bouwen aan leesbevordering' uit. In deze brochure vind je de aanpak en het aanbod van de bibliotheek om invulling te geven aan leesbevordering op het voortgezet onderwijs.

 • Terugblik inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven op 19 april 2023 Bekijk details

  25 april 2023

  Woensdag 19 april 2023 was de inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven. Tijdens deze bijeenkomst wakkerden we nieuw vuur aan voor een betere leesvaardigheid. Zodat we samen met uitvoerders, beïnvloeders en beslissers onze leeskrachten bundelen en met hart en hoofd werk maken van lezen.

 • Het Leesoffensief Brabant start campagne en expositie ‘Letters voor het leven’ voor een geletterde jeugd Bekijk details

  19 april 2023

  Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast bedragen de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid ruim 1,1 miljard euro per jaar. Tijd om in actie te komen voor een geletterde samenleving. Daarom lanceert het Leesoffensief Brabant op woensdag 19 april de campagne ‘Letters voor het leven’ met een rondreizende expositie die langs Brabantse bibliotheken gaat.

 • Leesbevordering op het VO-congres 2022 Bekijk details

  28 november 2022

  Dat het Leesoffensief Brabant (LOB) een unieke aanpak in het land is, weten we als Brabants Bibliotheeknetwerk al een tijdje. De VO-raad heeft dat ook gezien en nodigde de werkgroep van het LOB en vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) uit om een workshop te geven op het VO-congres van 23 november 2022. Centraal stond hoe van een adviesrapport van vereniging OMO de samenwerking met het LOB tot stand is gekomen en wat we vanuit daar allemaal doen voor het voortgezet onderwijs. Bijna 50 schoolleiders...

 • Update 6 maanden Leesoffensief Brabant Bekijk details

  31 maart 2022

  Inmiddels zijn we zo’n zes maanden verder met het Leesoffensief Brabant en hebben we zeer succesvolle vervolgbijeenkomsten voor het mbo, hbo en de kinderopvang achter de rug.

 • Structureel taalbeleid bij Vereniging OMO Meer taal, beter leren Bekijk details

  14 februari 2022

  In het VO-magazine van februari 2022 vind je een artikel over Vereniging OMO die structurele aandacht aan taal wil geven, in samenwerking met de bibliotheken in Noord-Brabant. "We willen de leesmotor aan de gang krijgen," aldus Yvonne Kops, bestuurslid bij OMO.