Nieuws voortgezet onderwijs

Resultaat 1 - 10 (van 15)

  • Bibliotheken zetten samen met het onderwijs in op leeskracht in de les Bekijk details

    4 april 2024

    Basisvaardigheden worden steeds belangrijker, ook in het onderwijs. Het Leesoffensief Brabant organiseerde samen met Brabantse bibliotheken een incompanytraining voor honderd docenten van het Zwijsen College in Veghel, waarbij de focus lag op het integreren van de basisvaardigheden Taal, Digitale Geletterdheid en Burgerschap. Annelies van Uden, programmamanager bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken, en Hannah Schouten, adviseur bij Cubiss en werkgroeplid bij het Leesoffensief Brabant, vertellen...

  • De kracht van samenwerking tussen OMO en het Leesoffensief Brabant Bekijk details

    18 maart 2024

    Het is best lastig om een structurele samenwerking aan te gaan met een voortgezet onderwijsorganisatie. De Bibliotheek West-Brabant heeft sinds 2 jaar een samenwerking met een OMO koepelorganisatie. Hoe hebben zij dit aangepakt? We spraken met Gertruud Hoff, programmamaker 0-18 jaar bij de Bibliotheek West-Brabant.

  • Leesvaardigheid onder jongeren daalt zorgwekkend Bekijk details

    14 maart 2024

    Uit onderzoek blijkt dat Nederland in Europa op de één na laatste plaats staat wat leesvaardigheid betreft. Joy Homfeld, student aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek wilde weten of de bibliotheek hiervan op de hoogte is en wat de Bibliotheek West-Brabant doet om de leesvaardigheid te verbeteren. En om kinderen en jongeren te helpen het leesplezier te vergroten.

  • Samenwerking OMO en de Bibliotheek West-Brabant Bekijk details

    21 februari 2024

    Het is best lastig om een structurele samenwerking aan te gaan met een voortgezet onderwijsorganisatie. De Bibliotheek West-Brabant heeft sinds 2 jaar een samenwerking met een OMO koepelorganisatie. Hoe hebben zij dit aangepakt? We spraken met Gertruud Hoff, programmamaker 0-18 jaar bij de Bibliotheek West-Brabant.

  • Leesoffensief organiseert training voor 100 docenten over de basisvaardigheden Bekijk details

    10 januari 2024

    Honderd docenten van het Zwijsen College gaan aan de slag met de basisvaardigheden tijdens de verkorte Leeskracht in de les-training. Met deze training leren docenten de basisvaardigheden te integreren in hun lessen en maken zij kennis met de rol en visie van de Bibliotheek.

  • Roep om integrale aanpak en structurele middelen Bekijk details

    13 december 2023

    De leesvaardigheid van 15-jarigen is opnieuw fors gedaald, blijkt uit het nieuwe PISA-onderzoek. Dat was te verwachten. De resultaten benadrukken nogmaals de noodzaak om te blijven investeren in een geletterde samenleving. Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven en interventies om het tij te keren. Om die te laten slagen, is het van belang dat de randvoorwaarden kloppen: een integrale aanpak, structurele middelen en een geborgde ketensamenwerking.

  • Samen hebben we de verantwoordelijkheid voor letters voor het leven Bekijk details

    4 december 2023

    Sámen werken aan een geletterde samenleving. Daarin hebben beleidsmakers en bestuurders van gemeenten, de bibliotheeksector, onderwijs en kinderopvang een grote verantwoordelijkheid. Leesoffensief Brabant organiseerde op dinsdag 28 november in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch voor hen een strategische bijeenkomst over het belang van netwerksamenwerking en leiderschap, over landelijk beleid en lokale invulling en over écht samenwerken rond leesvaardigheid en leesplezier.

  • Bibliotheek en voortgezet onderwijs gaan samen voor leeskracht Bekijk details

    1 november 2023

    Willen we jongeren meer laten lezen, dan hebben we docenten en educatiemedewerkers van bibliotheken heel hard nodig. Hoe gaan zij samen voor leeskracht? Dat ontdekten vo-docenten en leesmediaconsulenten tijdens de inspiratiebijeenkomst vo op donderdag 26 oktober in de Tilburgse LocHal. Een inspirerende keynote van schrijver Kluun en diverse workshops van professionals uit het vakgebied gaven handvatten om aan de slag te gaan met leesbevordering in de klas.

  • Lees Lezer Leest! - Nieuwe campagne Leesoffensief Brabant verbindt beslissers en uitvoerders Bekijk details

    6 juni 2023

    Een krachtig manifest, beelden die raken in het hart. Een bijzondere expositie die alle Brabantse bibliotheken aandoet. Plus een volledig vernieuwde website. Met de campagne Letters voor het leven, gericht op beslissers en uitvoerders, is het Leesoffensief Brabant klaar voor een nieuwe ronde voor betere leesvaardigheid. Ingrid de Jong, projectleider en adviseur bij Cubiss en Lisette Bouman, specialist marketing en communicatie van Bibliotheek West-Brabant, zijn beiden betrokken bij het Leesoffensief...

  • Samen bouwen aan leesbevordering: de rol van de bibliotheek en het voortgezet onderwijs Bekijk details

    8 mei 2023

    Het Leesoffensief Brabant bracht onlangs de brochure 'Bouwen aan leesbevordering' uit. In deze brochure vind je de aanpak en het aanbod van de bibliotheek om invulling te geven aan leesbevordering op het voortgezet onderwijs.

Paginanavigatie