Nieuws kinderopvang

  • Samen bouwen aan leesbevordering: de rol van de Bibliotheek en de kinderopvang Bekijk details

    18 december 2023

    Lezen is van groot belang voor een goede taalbeheersing. Wie goed kan lezen, behaalt betere schoolresultaten en heeft daarna meer kans op het vinden van een passende plek in de maatschappij. Goed kunnen lezen leidt tot meer kennis van de wereld en dus tot het kritischer kunnen omgaan met alle informatie die er om ons heen te vinden is. Met lezen kun je dan ook niet vroeg genoeg beginnen.

  • Roep om integrale aanpak en structurele middelen Bekijk details

    13 december 2023

    De leesvaardigheid van 15-jarigen is opnieuw fors gedaald, blijkt uit het nieuwe PISA-onderzoek. Dat was te verwachten. De resultaten benadrukken nogmaals de noodzaak om te blijven investeren in een geletterde samenleving. Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven en interventies om het tij te keren. Om die te laten slagen, is het van belang dat de randvoorwaarden kloppen: een integrale aanpak, structurele middelen en een geborgde ketensamenwerking.

  • Samen hebben we de verantwoordelijkheid voor letters voor het leven Bekijk details

    4 december 2023

    Sámen werken aan een geletterde samenleving. Daarin hebben beleidsmakers en bestuurders van gemeenten, de bibliotheeksector, onderwijs en kinderopvang een grote verantwoordelijkheid. Leesoffensief Brabant organiseerde op dinsdag 28 november in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch voor hen een strategische bijeenkomst over het belang van netwerksamenwerking en leiderschap, over landelijk beleid en lokale invulling en over écht samenwerken rond leesvaardigheid en leesplezier.

  • De verandering in het leesonderwijs doen we samen - Leesoffensief Helmond Bekijk details

    16 november 2023

    Nederland loopt al jaren achter als het gaat om leesprestaties. Hoe kunnen we deze trend keren? Marijke Joosten, voormalig educatief manager bij de Bibliotheek Helmond-Peel, vertelt meer over hoe zij vanuit het Leesoffensief Helmond de handen ineenslaan met de gemeente Helmond, BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning en het onderwijs om samen die verandering in het leesonderwijs teweeg te brengen. Zo inspireren zij samen een nieuwe generatie lezers.

  • Het verhaal van de Bibliotheek - Een goede start Bekijk details

    17 oktober 2023

    Een goede start voor ieder kind is belangrijk. Helaas is er geen sprake van een eerlijke kansrijke start voor ieder kind. Deze editie van Het verhaal van de Bibliotheek van Cubiss gaat over een kansrijke start.

  • Lees Lezer Leest! - Nieuwe campagne Leesoffensief Brabant verbindt beslissers en uitvoerders Bekijk details

    6 juni 2023

    Een krachtig manifest, beelden die raken in het hart. Een bijzondere expositie die alle Brabantse bibliotheken aandoet. Plus een volledig vernieuwde website. Met de campagne Letters voor het leven, gericht op beslissers en uitvoerders, is het Leesoffensief Brabant klaar voor een nieuwe ronde voor betere leesvaardigheid. Ingrid de Jong, projectleider en adviseur bij Cubiss en Lisette Bouman, specialist marketing en communicatie van Bibliotheek West-Brabant, zijn beiden betrokken bij het Leesoffensief...

  • Terugblik inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven op 19 april 2023 Bekijk details

    25 april 2023

    Woensdag 19 april 2023 was de inspiratiebijeenkomst Letters voor het leven. Tijdens deze bijeenkomst wakkerden we nieuw vuur aan voor een betere leesvaardigheid. Zodat we samen met uitvoerders, beïnvloeders en beslissers onze leeskrachten bundelen en met hart en hoofd werk maken van lezen.

  • Het Leesoffensief Brabant start campagne en expositie ‘Letters voor het leven’ voor een geletterde jeugd Bekijk details

    19 april 2023

    Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast bedragen de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid ruim 1,1 miljard euro per jaar. Tijd om in actie te komen voor een geletterde samenleving. Daarom lanceert het Leesoffensief Brabant op woensdag 19 april de campagne ‘Letters voor het leven’ met een rondreizende expositie die langs Brabantse bibliotheken gaat.

  • Update 6 maanden Leesoffensief Brabant Bekijk details

    31 maart 2022

    Inmiddels zijn we zo’n zes maanden verder met het Leesoffensief Brabant en hebben we zeer succesvolle vervolgbijeenkomsten voor het mbo, hbo en de kinderopvang achter de rug.